ERIC HUGHES BAND – POSTCARD FROM BEALE STREET

 

 “ Like Memphis, Eric’s music can’t be “pigeonholed”… “

De Eric Hughes Band is een bluesband uit Memphis, TN, rond frontman/zanger, gitarist en harmonicaspeler Eric Hughes. Na school gaat Eric bij de mariniers en wordt ver van huis gestationeerd. Omdat hij heimwee heeft koopt hij een gitaar om zelf blues nummers te kunnen maken en zich toch wat “thuis” te voelen. In 2001 is Hughes terug in Memphis en wil nog maar één ding: optreden als blues muzikant. Hij begint met optreden in de vele clubs in Beale Street als soloartiest, als duo en met zijn nieuwe band de Eric Hughes Band. In 2003 brengt hij zijn eerste album uit: ‘Paycheck Boogie’. In de jaren die volgen brengt hij nog drie studio albums en een live album uit.

Zijn band bestaat verder uit broer Walter Hughes op gitaar, mandoline en lap steel gitaar, Leo Goff op bas en drummer Brian Aylor. Eric sleepte al de nodige prijzen in de wacht waaronder de Muddy Mojo Award en een prijs voor het “Best Selfproduced Album”, uitgereikt door de Memphis Blues Society. Met het grootste gemak mengt de band de blues met rock, soul, country jazz en folk.

“Beale Street -in 1841 gecreëerd door ondernemer en ontwikkelaar Robertson Topp (1807–1876), die het de naam gaf voor een vergeten militaire held- is een straat in het centrum van Memphis, Tennessee, die loopt van de rivier de Mississippi tot East Street, over een afstand van ongeveer 2,9 km. De oorspronkelijke naam was Beale Avenue. In de jaren 1860 begonnen veel zwarte reizende muzikanten op te treden op Beale. Het is een belangrijke locatie in de geschiedenis van de stad, maar ook in de geschiedenis van de bluesmuziek. Tijdens het eerste weekend van mei (soms ook eind april) brengt het Beale Street Music Festival grote muziekacts uit verschillende muziekgenres naar het Tom Lee Park aan het einde van Beale Street aan de Mississippi-rivier…”

Voor zijn nieuwste studio album (drie jaar na ‘Meet Me in Memphis’) ‘Postcard from Beale Street’ werkte Eric samen met zijn band en Rick Steff op keyboards, Marc Franklin op trompet, Kirk Smothers op saxofoon en Mick Kolassa op lepels en achtergrondzang.

‘Postcard from Beale Street’ opent swingend met “Ain’t Whipped Yet”. Het is een nummer over de ups en downs in het leven van Hughes, waarin hij “nog” niet verslagen is. Niet te letterlijk nemen, maar wat tussen de regels lezen helpt hier om de humor -vaak de rode draad in Hughes’ nummers- te begrijpen. Op zijn website kan je zien dat Hughes van whisky houdt. “Oh, Booze!” is een ouderwetse ode aan het heerlijke vocht. In een nog andere, wat meer agressieve stijl, klinkt de rocker “He’s Just An Alley Cat”. Of de solo van Eric of broer Walter is, laat ik in het midden. “Follow Your Stupid Little Dream” is dan het eenduidig advies in deze jug band song (met wat mandoline van Walter) en, om alles nog wat diverser te maken, volgt er dan de relaxte country blues “Homesick Angel”. Eric schreef het nummer over en voor zijn opa die een gevechtspiloot was in de oorlog. “Fair Weather Friends”, een nummer met blazers (Marc Franklin: trompet & Kirk Smothers: sax) in een herkenbare stijl genre Nathaniel Rateliff, gaat over vriendschap, “Blackberry Patch” is een nog een knap stukje country blues met heerlijke slide gitaar en “Come See About Me”,een sfeervol relaas over de zoektocht naar liefde. We gaan de finale in met twee swingende, aanstekelige nummers. “Waiting For That Day” én de afsluiter “It’s 4:20 Somewhere” -naar analogie met een drinkers uitdrukking, “het is ongeveer 5u”- gaan over het leven van de “gewone” man of vrouw, die droomt van iets “meer”. Het nummer is (ook) vrij kort en de tekst geweldig: "Ik heb het niet over geen cake, als ik zeg, laten we gaan bakken/ Als we een stap terug doen, zal er geen aanval zijn/ Als ik afdwaal is het niet omdat ik verdwaald ben...". Na nog geen 30 minuten valt het open doek, dat nog naar nog een “Zugabe” vragen doet. 

Zo te horen lijkt het of Eric Hughes op zijn nieuwe album ‘Postcard from Beale Street’ wil laten horen, wat er tegenwoordig in Beale Street leeft met een loense blik, naar wat er in het verleden werd gespeeld. De Eric Hughes Band deed (wat) kort maar goed, maar laat ons met honger achter, omdat er hier zeker méér in zat!

“ It seems like Eric Hughes wants to show on his new album ‘Postcard from Beale Street’ what lives on Beale Street nowadays with a squinting look at what was played in the past. The Eric Hughes Band did it “short but good”, but leaves us hungry, because there was certainly more in the bottle here!.. “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 01. Ain’t Whipped Yet - 02. Oh, Booze! - 03. He’s Just an Alley Cat - 04. Follow Your Stupid Little Dream - 05. Homesick Angel - 06. Fair Weather Friends - 07. Blackberry Patch - 08. Come See About Me - 09. Waiting for That Day - 10. It’s 4:20 Somewhere / Words/music © 2020 by: Eric Hughes | Album line-up: Eric Hughes: vocs, guitar, jug & percussion / Walter Hughes: guitar, mandolin, bvs / Leo Goff: bass / Brian Aylor: drums, percussion / Rick Steff: keyboards / Marc Franklin: trumpet / Kirk Smothers: saxophone / Mick Kolassa: spoons, bvs

Discography Eric Hughes Band: Postcard from Beale Street [2020] | Meet Me in Memphis [2017] | Live @ Rum Boogie Café [2013] | Drink Up! [2013] | Live on Beale Street [2009] | Two in the Morning [2006] | Paycheck Boogie [2002] | 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Endless Blues Records
Info: Frank Roszak Promotions

video